Genetik
Är allt utom expert på Katarinaparakitens genetik. Men ska i alla fall försöka förklara dom stora saker man bör veta och tänka på.
Katarinaparakiten är CITES listad 2, det innebär att vi inte kan ta in vildfångade Katarinaparakiter till EU. Vi får hålla oss till att använda fångenskaps uppfödda fåglar. Därmed är det bäst att använda sig av utavel, det vill säga använda föräldrar som inte är släkt med varann. Av det skälet säljer jag aldrig två kullsyskon av olika kön till samma hem. Dom bör få en partner "utifrån". Annars är det lätt hänt att syskonen parar sig med varann och lägger ägg.
Det är svårt att med säkerhet veta könet på en Katarinaparakit, det säkraste sättet är att skicka in ett DNA test. Om man har en grön eller turkos så kan det gå att se på dom två mittersta stjärtfjädrarna, dom är spetsiga och svarta på en hane. Men det är heller inte 100%-igt. Har haft Katarinaparakit med svarta spetsiga stjärtfjädrar som la ägg, det var alltså en hona, inte en hane som stjärtfjädrarna "sa". Hanarna har även ett kraftigare lite "fyrkantigare" huvud medan honan har en smalare och lite rundare skalle. Mycket brukar ju också märkas på deras beteende. Men om man skickar ett DNA test så är man säker.
Så lite om genetiken:
Könskromosomer: Honan har en W- och en Z-kromosom medan hanen har två Z-kromosomer. Ungen får hälften kromosomer från pappan och hälften från mamman.
Automatisk ärftlighet: Funktion eller tecken som inte ligger på en av de två könskromosomerna.
Könsbunden ärftlighet: Funktion eller tecken som ligger på en av de två könskromosomerna.
Dominant ärftlighet: Den dominerande färgen är synlig, ex för den gröna Katarinaparakiten, om grön färg är bestämd genetiskt är den synlig.
Recessivt arv: Den recessiva färgen syns inte, men kan lämnas till avkommor. Ex. Grönt är dominant över blått. Om en av dom två kromosomerna äger den icke muterade genen (vild färg) och den andra en muterad (blå färg) blir fågeln grön i alla fall men han är split för blå färg. Den kan då föra över blå färg till sina avkommor. Men om båda kromosomerna bär den muterade genen får fågeln blå färg (turkos).
Co-dominant ärftlighet: Ingen av funktionerna är dominant eller recesssiv, de kompletterar varann. Ex. en grön fågel har ingen mörk faktor. När den paras med en fågel som har mörk faktor kan avkomman bli utan mörk faktor eller få en (1 DF) mörk faktor. När den sen paras vidare med en fågel med 1 DF så kan avkomman bli utan DF, få en (1 DF) eller få två (2 DF).
Mörk faktor: Mörka faktorn är co-dominant, i alla färgvarianter finns ljusa, mellan och mörka fåglar.
Gröna linjen: utan DF - grön (vild färg), 1 DF - mörkgrön, 2 DF - oliv
Blå linjen: utan DF - turkos, 1 DF - kobolt, 2 DF - mauve
Ino är en albino. Lutino en grön albino och creme en blå albino. Man bör aldrig para två ino eftersom det kan resultera i väldigt svaga avkommor, dör tidigt, blir blind eller får andra missbildningar.
Ino är könsbunden, hos honan är anlaget alltid synligt. Dvs. bär honan på ino anlag är hon lutino eller creme. För att en hane ska kunna bli ino måste anlaget komma från båda föräldrarna. Hanen behöver inte vara lutino eller creme utan kan vara bärare av genen, dvs ha en förälder som är lutino eller creme.
Nu är det ju så i Sverige och troligen även övriga Europa att det inte finns några rena vildfärgade Katarinaparakiter så vi sitter nog alla med mutationer och split Katarinor i våra hem. Det svåra är ju då när vi köper "utifrån" att vi sällan eller aldrig vet vad den nya fågeln bär på för gener eftersom vi inte vet vad föräldrarna hade för färg varken på sig själva eller vidare bakåt i ledet. Så det bästa i avels synpunkt är att försöka köpa in privat uppfödda Katarinaparakiter där man kanske vet både föräldrars färger och bakåt. Då är det ju mycket lättare i framtiden att planera om man vill "färg avla".
Det här var i väldigt korta drag om Katarinaparakitens genetik. Det finns massor att läsa och lära sig om ämnet. Men jag försökte här att korta ner det i stora drag så att man ska få lite hum om hur färgerna nedärvs.