Har märkt att det inte finns särskilt mycket information om Katarinaparakiter på svenska på internet. Så jag tänkte försöka ändra på det med den här hemsidan. Vill gärna ha förslag, bilder och ideer på hur sidan kan utvecklas vidare. Hör av dig om du vill stå med på länk sidan, har ungar till salu eller har en fin bild att sätta upp här. Allt emottages med tacksamhet!

/Carina

Information

Lite information om Katarinaparakitenblueface-120711-1.jpg

Svenskt namn: Katarinaparakit

Latinskt namn: Bolborhynchus lineola

Engelskt namn: Lineolated parakeet

Tyskt namn: Katharina sittiche

Ursprung: Syd och Centralamerika

Livslängd: ca 10 år

Längd: 15-17 cm

Vikt: 47-55 gram

Könsmognad: Vid ca 5 månaders ålder

Antal ägg: 4-7 ägg

Ruvningstid: 18-23 dagar

Ringmärkning: Fågelhobbys ringstorlek M, 4,4 mm

Lynne: Katarinaparakiter är ganska lugna fåglar som är ganska tystlåten av sig. Dom har sina pratstunder på morgonen och kvällen men övrig tid på dygnet är det bara svaga läten från dom.

Den här lilla fågeln älskar att klättra och gillar vatten. Dom behöver rep och grenar att klättra på och vill ha dagliga duschar med blomsprutan eller möjlighet att bada. Katarinaparakiten är en ganska "klumpig" flygare, dom föredrar att klättra dit dom ska. Så man bör ta in ett litet träd om man har voljär och ha grova rep som man har både spända och slaka så att kan klättra och gunga på repen. Relativt mycket sittpinnar vill dom ha i varierande grovlek och då förstås naturgrenar från skogen eller trädgården.

Dom vill gärna kunna krypa in i något på kvällen när dom ska sova. Så en holk eller bolåda av något slag bör finnas i buren. Själv använder jag en holk som jag tagit bort taket på och så hänger jag upp bolådan med botten mot väggen så att öppningen pekar framåt. På så vis kan dom sitta antingen i lådan eller på taket på kvällen när dom ska sova. Har även sett att en del använder sig av typ marsvins hus med öppning och utan golv. Dom sätter in en pinne i nederkanten så att Katarinorna kan sitta på pinne inne i huset och sova på natten. Fördelen med sovlådor är att inte honorna kan lägga ägg utan vilar emellan kullarna. Har man holk så lägger dom ägg ofta och det är bättre om man kan se till att dom vilar ordentligt mellan kullarna.

Hälsa: Katarinorna har väldigt snabbväxande klor och är i behov att regelbunden kloklippning för att inte fastna med klorna och göra sig illa.

Färger: Ursprungsfärg är grön. Men idag finns den i massa färger t.ex. kobolt, turkos, lutino m.fl

Könskännedom: Det är väldigt svårt att köns bestämma en Katarinaparakit. Det kan behövas könstest för att vara helt säker. Men man kan se könet på att hanens två mittersta stjärtfjädrar är längre och mörkare i toppen än honans.

Foder och skötsel: Ett bra parakitfoder som grund och grönfoder dagligen. Grodda frön och bönor och kokt ägg är proteinrikt tilläggs foder åt en katarinaparakit. Men som regel så kan en Katarinaparakit äta allt som vi människor, utom avokado och kakao som är rent dödligt för fåglar. En favorit för mina är morötter och färska kryddor i kruka.

Uppfödning: Paret bör vara närmare 2 år innan dom sätts i häck, men 1-3 års åldern är riktlinje. De 4-7 äggen läggs med 2 dagars mellanrum och kläcks efter 18-23 dagar. Man bör förstås inte störa föräldrarna i onödan utan passa på att kontrollera holken när föräldrarna är ute och äter och inte mer än högst någon gång om dagen.
Ungarna stannar i boet tills dom är ca 4 veckor. Under den tiden kan det vara bra att vänja ungarna vid mänsklig kontakt och händer. Men man bör handskas med dom med försiktighet och se till att dom inte blir kalla.
När ungarna gått ur holken tas dom om hand av föräldrarna i ytterligare 3 veckor innan ungarna är redo att klara sig själva. Dom bör ändå bo kvar hos sina föräldrar till dom är minst 2-3 månader.

Paret sätter ofta igång med en ny kull medan ungarna precis har krypit ur holken och ännu matas. Man bör inte låta honan få mer än 2 kullar på raken. Sen måste man ta bort holken och ersätta med annan variant på sovlåda så hon vilar ordentligt och äter upp sig.

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.